Sluta röka tvärt

Article banner

Sluta tvärt kan låta enkelt, och det fungerar för vissa, men forskning visar att sluta med hjälp av enbart viljestyrka inte är det bästa sättet att sluta röka.

Det är tvärtom så att detta sätt är det minst effektiva sättet att sluta. Av 100 rökare som kör på egen hand kommer endast tre att vara rökfria efter 12 månader.

förbättra dina chanser att sluta med hjälp av enbart viljestyrka

Om du funderar på att sluta tvärt är det viktigt att vara mentalt förberedd eftersom du inte har stödet från nikotinläkemedel som hjälp mot röksuget.

Så här förbättrar du dina chanser att sluta med hjälp av enbart viljestyrka.


Innan den dagen kommer då du ska sluta röka ska du städa bort cigaretter och askfat från ditt hem, på arbetet och i bilen.

Välj ett datum för att sluta

Välj ett startdatum 2–3 veckor fram i tiden så att du har tid på dig att förbereda dig utan att tappa motivationen. Stress kan göra nikotinsuget värre så välj en lugn period i din kalender – vissa slutar t.ex. under en långhelg, under semestern eller under en sjukhusvistelse. Samtidigt ska du, undvika sociala tillställningar där du kan bli frestad att röka.


Det är en bra idé att tala om för vänner och familj att du ska sluta, så att de kan erbjuda stöd och förhoppningsvis hjälpa dig att avstå från frestelsen att röka!

Identifier det som triggar ditt röksug

Symtomen vid nikotinabstinens brukar bli som värst 2 till 3 dagar efter din sista cigarett och avtar gradvis under de kommande veckorna. De tillfällen då du vill ta en cigarett kommer sannolikt att vara när ditt röksug är som svårast att stå emot.

Vill du helst röka när du dricker kaffe, på fikarasterna eller när du är ute med vänner? Var beredd på att ändra dina rutiner och undvika situationer som kan fresta dig att röka. Gör detta åtminstone de första veckorna.

Så klarar du nikotinsuget

Nikotin är en kraftfull beroendeframkallande drog och att sluta tvärt innebär att du kommer att få kraftigare abstinensbesvär än om du använder Sluta Röka-produkter.

  1. Skriv ner varför du vill sluta

För att hålla din motivation uppe ska du skriva ner varför du vill sluta – sedan ska du läsa detta när du känner röksuget.

  1. Distraktionstekniker kan också vara till hjälp

Ring en vän, andas djupt, ta en promenad eller läs en bok. De första dagarna med nikotinabstinens kan vara jobbiga, men om du kan stå emot röksuget kommer det att avta under de kommande 2–3 veckorna.

Sluta tvärt jmf. med att använda nikotinplåster

Om du har försökt sluta tvärt och misslyckats bör du överväga att använda nikotinersättning.

NiQuitin nikotinplåster avger nikotin under hela dagen och stoppar röksuget innan det sätter in. Om de används som en del av ett 10-veckors nedtrappningsprogram låter de dig gradvis minska mängden nikotin i kroppen, vilket gör det mer uthärdligt att anpassa sig till ett liv utan cigaretter.