Hur fungerar rökberoende?

Article banner

Nikotin är en kemikalie som förekommer naturligt i tobaksplantan och som är mycket beroendeframkallande när den röks. När du inhalerar en cigarett dras nikotin in i lungorna och rusar upp till din hjärna på bara några sekunder – och ger dig ett nikotinrus. Nikotin har en kraftfull effekt på hjärnan – det ger en känsla av välbehag och minskar stress och oro.

Ju mer du röker, desto mer vänjer sig din hjärna vid nikotin. Det innebär att du måste röka mer och mer för att få samma effekt.

Ju mer du röker, desto mer vänjer sig din hjärna vid nikotin


Forskare använde MRI-skanning för att titta på hjärnan hos rökare och icke-rökare. Det de hittade ändrade vårt sätt att se på rökning och förklarade varför det är så svårt att sluta. Upprepad och långvarig exponering för nikotin från cigaretter ändrar strukturen i hjärnan och gör att du behöver mer och mer.

Hjärnans struktur ändras

Nikotinet gör detta genom att påverka en grupp neuroner som utgör en "belöningsväg" i hjärnan och frigör kemikalier som ger dig en känsla av välbehag och/eller minskar oroskänslor. Om du röker regelbundet så producerar din hjärna extra nikotinreceptorer, vilka kräver mer och mer nikotin för att du ska få samma "kick" eller tillfälliga känsla av avslappning.

När du inte längre ger dig själv nikotin kommer din hjärna att protestera med ett intensivt begär. Samtidigt kan du uppleva en rad otrevliga abstinensbesvär som huvudvärk, skakningar, illamående och svettningar samt känna dig irriterad och orolig.


De flesta rökare uppger inget begär alls efter 4 veckor.

Hur lång tid tar det för mig att sluta röka?

Nikotinsuget kan sätta in redan 2 eller 3 timmar efter din sista cigarett och brukar vara som värst efter 2 till 3 dagar. Tre dagar efter att du slutat kommer nikotinet att vara helt borta från din kropp. Efter 2 veckor kommer den genomsnittliga före detta rökaren att känna av begäret färre än 2 gånger per dag och varje tillfälle varar då mindre än 3 minuter.

För att besegra begäret och gradvis skära ned på nikotinet kan du använda NiQuitin så att du kan bli helt rökfri.

Mer information