Förstå nikotinet

Article banner

Nikotin är en kemikalie som förekommer naturligt i tobaksplantan och den har en kraftfull effekt på hjärnan när den röks och ger känslor av välbefinnande och/eller minskar oroskänslor. Upprepad och långvarig exponering för nikotin från rökning påverkar strukturen i hjärnan och gör att du behöver mer och mer för att få samma nikotinkick. Det är detta som gör cigaretter beroendeframkallande.

Om du berövar dig själv nikotinet – genom att minska hur mycket du röker eller genom att sluta helt – kan det leda till ett flertal obehagliga abstinensbesvär och ett intensivt röksug.

Vad orsakar nikotinsuget?

Om du röker regelbundet och missar din regelbundna nikotinkick så får du sannolikt ett kraftigt röksug redan 2 eller 3 timmar efter din sista cigarett.

Det finns två typer av sug. Det första är ett konstant sug att röka som ligger i bakgrunden. Denna typ av sug minskar stadigt i intensitet veckorna efter att du slutat. Det andra suget är en plötslig stark längtan efter en cigarett. Detta plötsliga sug kan triggas av rutiner, t.ex. att du vill röka efter en måltid eller tillsammans med alkohol, eller när du känner dig lycklig, ledsen eller stressad. Det plötsliga suget sätter med tiden in alltmer sällan, men det kan vara förvånansvärt starkt även flera månader efter att du slutat.

Samtidigt kommer du sannolikt att drabbas av otrevliga abstinensbesvär , när du röker mindre eller slutar helt, t.ex. huvudvärk, skakningar, illamående, svettningar, koncentrationsproblem, lättretlighet, oro och sömnlöshet. Det finns en risk att rökare tar en cigarett i ett försök att må bättre.

Så klarar du nikotinsuget

Nikotinläkemedel innehåller nikotin men inga av de cancerframkallande giftiga kemikalier som du får i cigaretter – vilket gör dem till ett hälsosammare sätt att gradvis bryta ditt beroende.

Nikotinläkemedel lindrar suget och nikotinabstinensen och kan därför hjälpa dig i din anpassning till ett liv utan cigaretter. NiQuitin nikotinplåster frigör ett kontinuerligt flöde av nikotin dygnet runt för att kontrollera det konstanta nikotinsuget som ligger i bakgrunden, medan NiQuitin komprimerade sugtabletter och NiQuitin tuggummi lindrar abstinensbesvär och plötslligt röksug.