8 fördelar med att sluta röka

Article banner

Du vet att det minskar risken för lungcancer och hjärtsjukdomar och att det förlänger ditt liv, men fördelarna med att sluta upphör inte där.

Visste du att den genomsnittliga rökaren i Sverige sparar cirka 14 000 kr per år när de slutar röka? Eller att du får mer energi, bättre immunförsvar så att kroppen kan stå emot förkylningar och andra sjukdomar?.

Förvånansvärt positiva effekter som du kan se fram emot som icke-rökare

Oavsett var du är i din process att sluta röka – om det gått dagar, veckor eller till och med år sedan du rökte din sista cigarett – så finns det massor av fördelar med att sluta röka.


Läs vidare och upptäck 8 skäl till varför ditt liv
kommer bli så mycket bättre när du slutar röka!

 
  1. Sluta röka och börja andas lättare


Säg hej då till rökhostan. Studier visar att lungkapaciteten förbättras med upp till 10 % inom nio månader efter att du slutat. Precis som att du hostar mindre så kommer du att märka att det blir lättare att motionera – oavsett om du vill springa maraton eller bara gå upp för trapporna utan att få andnöd.

  1. Sluta röka och får mer energi


Blodcirkulationen förbättras inom 2 veckor efter att du slutat röka. Allt extra syre i din kropp kommer att göra det lättare att motionera och ge dig mycket mer energi. Människor som slutar rapporterar att de känner sig mindre trötta och har mindre huvudvärk. Och inte bara det – när du slutar röka förstärks ditt immunförsvar och du får lättare att stå emot förkylningar och influensa.

  1. Sluta röka så förbättras ditt lukt- och smaksinne


När du röker andas du in över 4 000 kemikalier, av vilka många är giftiga och kan trubba av ditt lukt- och smaksinne. Avstå cigaretterna så kommer maten att smaka och dofta bättre efter bara en vecka.

Untitled-11
  1. Om du slutar röka förbättras din hy


Rökning är en av de främsta orsakerna till för tidigt åldrande och orsakar rynkor och kråkfötter samt fåror ovanför läpparna. Eftersom rökning minskar mängden syre i blodet så har rökares hud en tendens att se grå och gulblek ut. Gifter i cigarettröken bryter även ner kollagen som behövs för att hålla huden fast och elastisk. Sluta röka så kommer din hy snart att förbättras – plus att du kommer att ha färre rynkor i framtiden.

  1. Sluta röka för ett finare leende


Sluta med din ovana så kommer du att få vitare tänder och fräschare andedräkt. Tobak fläckar ner tänderna och är en av de främsta orsakerna till dålig andedräkt. Sluta så löper du även mindre risk att drabbas av tandköttssjukdomar.

  1. Sluta röka och lev längre


När du slutar röka förlängs ditt liv med flera år. Studier visar att män som slutar röka vid 30 förlänger sitt liv med 10 år, medan de som slutar vid 60 förlänger sitt liv med tre år. Du lever inte bara längre, utan kommer även sannolikt att vara friskare och mer rörlig på ålderns höst.

Hälften av alla som röker under många år dör i förtid av sjukdomar relaterade till rökning, t.ex. lungcancer, hjärtsjukdomar och kronisk bronkit. Efter ett år som rökfri minskas din risk att dö av en hjärtinfarkt med hälften.

  1. Fimpa ovanan och spara pengar


En genomsnittlig rökare röker 13 cigaretter per dag. Om du betalar 60 kr för ett paket med 20 cigaretter så blir det 1 183 kr per månad och 14 196 kr per år som du hade kunnat spara. Cigaretter kan även komma att bli ännu dyrare i framtiden.

  1. Ett rökfritt hem är bättre för din familj


Fördelarna med att sluta röka slutar inte hos dig. Om du slutar kommer du att hjälpa till att skydda hälsan hos icke-rökarna runt omkring dig. Det är särskilt farligt för barn att andas in cigarettrök, sk. passiv rökning, då det fördubblar deras risk att få luftrörsinfektioner, öroninfektioner och astma samt ökar risken att drabbas av lungcancer senare i livet.